1

Edin Škaljić

SpecialityInovacija i inovacioni ekosistemi
Specijalnost: Inovacija i inovacioni ekosistemi Osnivač prve laboratorije za digitalnu fabrikaciju u BiH “FabLab BiH”, član odbora Digitalnog inovacionog huba “Digital Storm”, član privrednog savjetodavnog vijeća za Opštinu Novo Sarajevo, te osnivač i direktor Represent d.o.o. i BSIP d.o.o.. Edin Škaljić se kao mašinski inženjer obrazovao u Bosni i Hercegovini, Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj. Više od 20 godina iskustva stekao je u američkoj vojsci, investicionom bankarstvu u oblasti intelektualne svojine i industriji aditiva. Takođe je registrovan patentni zastupnik. Edin je trenutno preduzetnik sa poslovnim interesima u raznim oblastima uključujući naprednu proizvodnju, inovativne tehnologije i prava intelektualne svojine. Od 2018. godine, njegovo glavno interesovanje se tiče stvaranja održivog inovativnog ekosistema sa tehnologijama iz Industrije 4.0 i Industrije 5.0 u Bosni i Hercegovini. Ovo je dovelo do vodeće organizacije znanja u industriji i platformi za poslovno umrežavanje, uključujući pokretanje proizvođača u BiH, Maker Faire Sarajevo, uspostavljanje fabrike učenja za podučavanje i deep-tech mikro obrazovanje, industrijske obuke i konsultantske usluge za industriju. Uspješno je pozicionirao FabLab BiH kao strateškog partnera u brojnim državnim i evropskim inicijativama/programima. Sproveo je brojna istraživanja o primjenama u proizvodnji aditiva u oblastima kao što su ubrzana i brza izrada prototipa, medicina, autoindustrija, roba široke potrošnje, energija itd, te je kao glavni govornik širio istraživanja na brojnim konferencijama/događajima i univerzitetima. Njegov rad je uglavnom fokusiran na društveni i ekološki uticaj novih tehnologija kao katalizatora za inovativni dizajn proizvoda, stvaranje vrijednosti i održivo korištenje resursa, s ciljem pružanja dodane vrijednosti i održivosti u zemlji.

FabLab BiH je organizacija za istraživanje i tehnologiju vođena inovacijama koja razvija inovativne i istraživačke platforme s ciljem poboljšanja istraživačke infrastrukture, razvoja najsavremenijih tehnologija i ubrzanja inovacija u Bosni i Hercegovini (BiH).

FabLab BiH je nezavisna, neprofitna, nevladina i apolitična organizacija.

FabLab BiH istražuje ključne transformativne tehnologije iz Industrije 4.0 i Industrije 5.0, s fokusom na aditivnu proizvodnju (AM), umjetnu inteligenciju (AI), 3D Bioprinting, tehnologije proširene i virtuelne stvarnosti (AR/VR) i osnove iz koncepata cirkularne ekonomije.

Naša glavna katalizatorska partnerstva potiču iz akademske zajednice i industrije, omogućavajući efekte iskorištenja i ubrzanje društvenih ishoda i novih razvoja u polju digitalne proizvodnje kroz veze sa postojećim organizacijama visokog kapaciteta.

U skladu s našom misijom, FabLab BiH provodi istraživanja koja unapređuju naučna otkrića i tehnološke inovacije stvarajući revolucionarne tehnološke platforme u BiH.

Okruženje za inovacije je okosnica naše organizacije, a zajedno sa ekspertizom u oblasti intelektualnog vlasništva, omogućava nam da katalizujemo našu aktivnost u prosperitet.

All session
by Edin Škaljić